+36 30 145 13 85

Vadászmacskák

2022. augusztus 1., hétfő 16:24

A házimacska inkább szórakozásból vadászik

Macskatulajdonosként talán ismeri azt a néha megdöbbentő élményt, amikor egy döglött madarat, egeret vagy más kis lényt talál a háza körül. Vajon van rá lehetőségünk, hogy lekerüljünk macskánk ajándéklistájáról?

Szerencsére van, így például megpróbálkozhatunk az eledele, vagy a napi beosztásuk megváltoztatásával, és néhány egyéb ötlettel. Ha kíváncsi arra, hogy egy rendszeresen etetett, sok szeretettel és odafigyeléssel járó macska miért érzi úgy, hogy zsákmányt kell szereznie, olvasson tovább, hogy betekintést kapjon abba, hogy miért vadászik a macskája, és mit tehet ellene. 

Miért vadásznak a macskák?

A háziasítás előtt a macskáknak gondoskodniuk kellett önmagukról, és maguknak kellett vadászniuk az élelemre. A korlátozott zsákmány azt jelentette, hogy csak a legügyesebb vadászok tudtak túlélni és szaporodni. Akár hiszi, akár nem, négylábú barátja nem áll távol vadászatértő őseiktől, a tigrisektől.  

A mai házimacska azonban inkább szórakozásból vadászik. A zsákmány látványa vagy hangja beindítja vadászösztönét, így szinte lehetetlenné teszi, hogy ellenálljon a madárszárnyak csapkodásának vagy a rohanó egér látványának. 

Tanulmányok kimutatták, hogy azok a cicák, akiknek lehetőségük volt megfigyelni anyjuk vadászatát, jobb vadászokká válnak, mint azok a cicák, akiknek erre nem volt lehetőségük Ennek ellenére a legtöbb cica, aki soha nem látja az anyját vadászni, ösztönösen mégis rájön magától. 

Miért játszanak a macskák a zsákmányukkal?

A macska viselkedése, mint például a prédával való játék, nem kegyetlen. Ez a viselkedés nagyobb célt szolgál. A zsákmányukkal való játék zavart és kimerültséget okoz, ami megkönnyíti a zsákmány megölését anélkül, hogy a macska sérülésveszélynek lenne kitéve. 

Azért vadászik, mert éhes? 

A macskatulajdonosok könnyen feltételezhetik, hogy macskáik azért vadásznak, mert éhesek, de ez általában nem így van. Egy tanulmány szerint a házimacskák az elejtett zsákmánynak csak 30 százalékát eszik meg. Ha a macskák a saját fogásaikra hagyatkoznának, akkor naponta körülbelül 10-20 állatot kellene elkapniuk.   

Ajándékba hozza nekem a zsákmányt?

Elképzelhető, hogy igen, ahogyan a vadmacskák is gondoskodnak kölykeikről, miközben értékes túlélési készségeket tanítanak nekik. Azaz nekünk.

Az is előfordulhat, hogy hazaviszi a zsákmányát, hogy később egyen. Ha ez a helyzet, ez azt mutatja, hogy macskája boldog és biztonságban érzi magát otthonában.

 

Hogyan állítsuk le a macskák vadászatát 

Soha nem szabad megbüntetnie macskáját a vadászatért, mivel csak természetes ösztöneit követi. 

1. Irányítsa át a vadászati ​​ösztöneit játékok irányába   

Sok macska szereti „vadászni” a tollpálcákat, de több játékot is kipróbálhat, hogy megtudja, mit szeret a legjobban. Játszhat vele a levegőbe ugrálva, vagy a földön kergetőzve is.

Kísérletezzen különféle játéktípusokkal és mozgásokkal, hogy megtalálja a macskájának legmegfelelőbbet. Ez a fajta játék elengedhetetlen a kedvtelésből tartott macskák számára, mivel nem sok lehetőségük van természetes módon vadászni, ami olyan viselkedést válthat ki, mint a harapás, a lábra támadás vagy a pusztítás.  

2. Szerezzen neki egy nyakörvet csengővel 

A csengővel ellátott nyakörvek hatékonyan gátolhatják a macskák zsákmányfogó képességét. Ha egy csengővel ellátott macskanyakörv beszerzését fontolgatja, mindig győződjön meg arról, hogy ez egy biztonsági nyakörv, amely elszakad vagy kioldódik, ha a macskája bármibe beleakad. Emiatt sose tegyen a macskára kutyáknak szánt nyakörvet.  

3. Győződjön meg arról, hogy elegendő ételt kap

Ha úgy gondolja, hogy macskája éhség miatt vadászik, győződjön meg róla, hogy tápláló és kiegyensúlyozott ételt eszik, mely korának és testállapotának megfelelő. Megpróbálhatja azt is, hogy a nap folyamán gyakrabban eteti őt, kisebb adagokkal.

4. Felügyelje macskája szabadban töltött idejét 

Egyes kisállat-tulajdonosok úgy döntenek, hogy a macskájukat csak felügyelet mellett engedik a szabadba: hámot tesznek rá, ami korlátozza a vadászat lehetőségét.  

Egy másik nagyszerű módja annak, hogy a macskák jól érezzék magukat a szabadban anélkül, hogy zsákmányhoz jussanak, egy „catio” építése, azaz egy zárt kifutó, ahol megfigyelhetik a madarakat, egereket, rovarokat és más leendő vadásztrófeákat anélkül, hogy kárt tennének bennük.

Cím:

3400 Mezőkövesd, Rákóczi utca 13

Írjon nekünk:

info@petstart.hu

Hívjon minket:

+36 30 145 13 85

Cégünk Állatorvosi Rendelőként és Gyógyszertárként 1992-ben kezdte meg működését. Idővel a szolgáltatások köre bővült állateledel és felszerelési tárgyak árusításával.

Cookie beállítások
A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk
Kosár tartalma
Végösszeg:
0 Ft
Vásároljon még 39 999 Ft értékben az kedvezményes házhozszállításhoz
Tovább a kosárhoz