+36 30 145 13 85

Kutyatámadások

2022. november 28., hétfő 15:07

Mit tegyünk, ha bekövetkezik

A kutyatámadások ijesztőek mind az állattulajdonosok, mind a házi kedvenceink számára.

 

Az állatok agressziója természetes ösztön – azonban vannak módok az agresszív viselkedés kezelésére. Kutyatulajdonosként az Ön felelőssége, hogy mindenkor betartsa a kedvence tartására és kezelésére vonatkozó követelményeket.

 

Miért támadnak a kutyák?

Bár számos oka van annak, hogy a kutyák megtámadhatnak más kutyákat és embereket, vannak olyan állati ösztönök, amelyek agresszív viselkedéshez vezethetnek a kutyákban:

  • Területféltő viselkedés tárgyakkal, terekkel, emberekkel és/vagy élelemmel kapcsolatban
  • Félelem más emberektől, tárgyaktól, terektől, más állatoktól
  • Zaj és szokatlan emberi/állati tevékenység a háztartáson belül
  • Sérülés vagy betegség miatti fájdalom

 

Bár nyilvánvaló lehet, hogy egy kutya agresszív hajlamokkal rendelkezhet, de ez nem mindig egyértelműen felismerhető.

 

Agresszív kutya jelei

A kutyák figyelmeztető jeleket adnak arról, hogy kényelmetlenül érzik magukat.

 

A kutyák természetüknél fogva territoriális állatok, és megvédik vagyonukat (tehát az ételüket, a játékukat, a gazdáikat, vagy az élőhelyüket) más emberektől vagy állatoktól. A területi viselkedés magában foglalhatja a vicsorgást, a felborzolt szőrzetet, a feszült testet, a morgást, az ugatást és a harapást.

A szokatlan tárgyak, emberek, zajok és területek is zavaróak lehetnek, különösen akkor, ha nem részei a kutya mindennapi rutinjának.

Annak jelei, hogy a kutya félhet tárgyaktól, emberektől, terektől vagy zajoktól: hátrálás, elrejtőzés, visszavonulás, vicsorgás, morgás, nyöszörgés, feszült testbeszéd, felborzolt szőr, vakarózás, harapás.

 

Mit tehet, ha egy kutya megtámad egy másik kutyát

Kevéssé ismert tény, hogy a közterületen előforduló kutyatámadások többsége a kutya otthona előtti járdán történik. Eszerint a kutyatámadások kb 80%-a megelőzhető lenne, ha a kutyákat megfelelően bezárnák az udvarra.

 

Mit tehet, ha kutyatámadást lát, vagy ha kutyája kutyatámadás áldozata vagy elkövetője? 

Három dologra kell emlékezni:

  1. Ne próbálja meg puszta kézzel megszakítani a kutyaviadalt. Ha teheti, öntsön vizet egy vizes palackból vagy vödörből a kutya fejére, vagy használjon slagot a testük levizezésére (vigyázva, hogy a tömlőt ne a kutya szája felé irányítsa, mert ez fulladást okozhat), hogy a kutyák elszakadjanak egymástól.
  2. Maradjon nyugodt a másik kutyatulajdonossal – mindketten sokkot kaphatnak; cseréljenek elérhetőséget, ha már biztonságos a helyzet, és összpontosítson kedvence egészségi állapotára.
  3. Azonnal nézze meg kutyáját állatorvossal. A kutyaharapás által okozott sebeket „a jéghegy csúcsának” nevezik. Győződjön meg arról, hogy kutyájának nincs belső sérülése a támadás következtében, de ehhez állatorvosra lesz szüksége.

 

Mit kell tenni kutyatámadás után

A fentiek szerint a kutyatámadás után ellenőriztetnie kell kutyáját – nem minden harapott seb szakítja el a bőrt, de jelentős belső zúzódási sérüléseket, és nagyon komoly bakteriális fertőzéseket okozhat. Még a kis szúrások is jelentős traumát jelenthetnek. Emiatt azonnal állatorvoshoz kell vinnie kedvencét!

Lehet, hogy csábító lehet vitába szállni a másik kutya gazdájával, hogy ki a hibás (ki lesz a felelős az állatorvosi számláért), de az állatorvosok arra kérnek minden állattartót, hogy maradjanak higgadtak és dolgozzanak együtt a megoldáson.

 

Miután megbizonyosodott arról, hogy a kutyák el vannak különítve és távol vannak egymástól, ha biztonságosan megteheti, cseréljenek telefonszámot, nevet és e-mail címet, és állapodjanak meg abban, hogy egy alkalmasabb időpontban megbeszélik a támadás következményeit. Ha a gazdi agresszív vagy védekező, fontolja meg, hogy később a helyi hatóságokhoz fordul, és azonnal vigye el kedvencét az állatorvoshoz.

Ha Ön is megsérült a kutyatámadás során, Ön is kérjen sürgős orvosi ellátást magának. Javasoljuk, hogy egyenesen a kórházba menjen, hiszen a jéghegy-effektus nemcsak a kutyáknál, hanem az embereknél is előfordul.

Cím:

3400 Mezőkövesd, Rákóczi utca 13

Írjon nekünk:

info@petstart.hu

Hívjon minket:

+36 30 145 13 85

Cégünk Állatorvosi Rendelőként és Gyógyszertárként 1992-ben kezdte meg működését. Idővel a szolgáltatások köre bővült állateledel és felszerelési tárgyak árusításával.

Cookie beállítások
A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk
Kosár tartalma
Végösszeg:
0 Ft
Vásároljon még 39 999 Ft értékben az kedvezményes házhozszállításhoz
Tovább a kosárhoz