+36 30 145 13 85

Hogyan szoktassuk le a kutyát az ásásról

2022. július 27., szerda 14:14

A legtöbb kutya számára az ásás ösztönös

 

Sok esetben ártalmatlan időtöltés, de például ha virágágyásokat ás ki vagy kerítés alatt ás, akkor meg kell találnia a módszert a leszoktatáshoz.

A legvalószínűbb okok közül, amiért kutyája ásni kezd: 

  • Stimuláció hiánya: Jó közérzetük szempontjából elengedhetetlen, hogy a kutyákat olyan tevékenységekkel kössük le, amelyek stimulálják testüket és elméjüket. Az a kutya, aki nem szórakozik eleget, nincs interakciója az emberekkel, más állatokkal és/vagy nem rendelkezik játékkal, másfajta időtöltést keres. Ez különösen igaz a fiatalabb kutyákra és kölykökre, akiknek el kell égetniük fölös energiájukat.
  • Ösztön: A legtöbb kutyában megvan az ásási ösztön, de egyes fajták különösen hajlamosak az ásásra. A terrierek például lelkes ásók, akárcsak a beagle, a tacskó, vagy a malamut.  
  • A melegen-/hidegentartás érdekében: A kutyák néha azért ásnak, hogy leérjenek a hűvösebb földszakaszhoz és belefeküdjenek. Gyakran behúzódnak a bokrokba ásni, hogy extra árnyékot kapjanak. Ennek az ellenkezője is igaz. Az olyan fajták, mint a malamutok vagy a szibériai huskyk , ösztönösen hajlamosak lyukat ásni a hóba, hó híján pedig a puszta földbe. 
  • A vadászösztön miatt: Egyes kutyák, például a Jack Russel terrier esetében az ásás a hosszú vadászmúltból ered.

Távolítson el minden stresszforrást

Ha kutyája olyan stressz miatt ás, mint az unalom vagy a szeparációs szorongás , fontos megérteni aggodalmának kiváltó okát. Vannak esetek, amikor egy kutya elkerülhetetlen helyzetek miatt stresszes lehet, például költözés miatt. Ebben az esetben megkönnyítheti az átállást, ha sok minőségi időt tölt kutyájával, és „biztonságos” helyet alakít ki az új házban, például a korábbi kutyaházát és annak környezetét megpróbálja újraépíteni neki.

Gyakorlat

A játék mindig a kutya napjának fénypontja. Gondoskodjon arról, hogy kutyája minden nap megfelelő mennyiségű mozgást végezzen a méretének és fajtájának megfelelően. A különböző kutyafajták eltérő aktivitási szintet igényelnek. Ne gondolja, hogy egy kistestű kutyának kevesebb mozgásra van szüksége.

Kutyájának minden nap legalább fél órát szabadban kell lennie. A testmozgás szintjének növelése segíthet nekik elégetni azt a többletenergiát, amelyet a kertben való lyukak kiásására fordítanak. 

Távolítsa el a terület kártevőit

A terület kártevőire vadászó kutyák nagyobb valószínűséggel ásnak, és kevésbé fogékonyak a több játékidőre és a mentális stimulációra. Természetesen mindig jó ötlet megfelelő mozgást és társasági időt biztosítani kutyájának, de ebben az esetben a nem kívánt viselkedést, azaz az ásást az ösztönök vezérlik.  

Fontoljuk meg hivatásos kártevőírtók segítségének igénybevételét.

Biztosítson menedéket és árnyékot

Ha hosszú ideig kint hagyja kutyáját, gondoskodjon arról, hogy megfelelő hozzáférést biztosítson az árnyékhoz, amikor meleg van, és menedéket, ha hideg. Arról is gondoskodnia kell, hogy sok friss vízhez férhessenek hozzá a melegebb időszakokban is. 

Mindenki jól jár

Ha kutyája féktelen szenvedélye az ásás, és hajlandó feláldozni egy kicsit az udvarából vagy a kertjéből, hogy lehetővé tegye számára a szórakozást, az rendben van. Ezt úgy lehet megtenni, hogy létrehoz egy „ásási zónát”, hogy kiéljék az ásás iránti lelkesedésüket.  

Először is keressen egy helyet az udvarán vagy a kertjében, ahol nem bánja, ha ás a kutya, és dicsérje meg, amiért azon a helyen munkálkodott. De kialakíthat egy klasszikus homokozót is, amiben kedvére áshat.

Cím:

3400 Mezőkövesd, Rákóczi utca 13

Írjon nekünk:

info@petstart.hu

Hívjon minket:

+36 30 145 13 85

Cégünk Állatorvosi Rendelőként és Gyógyszertárként 1992-ben kezdte meg működését. Idővel a szolgáltatások köre bővült állateledel és felszerelési tárgyak árusításával.

Cookie beállítások
A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk
Kosár tartalma
Végösszeg:
0 Ft
Vásároljon még 39 999 Ft értékben az kedvezményes házhozszállításhoz
Tovább a kosárhoz